Succesvol 2018? Maak een marketingplan!

Begin 2018 met een vliegende start en zorg dat jouw marketingplannen voor het aankomende jaar al klaarliggen!

Doelen stellen

Zonder realistische doelen, kun je geen goed marketingplan maken. Bedenk wat jij wil bereiken in 2018 en maak de doelen SMART. Even een opfrisser, SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Een voorbeeld van een SMART doel is: ” Een omzet van X-bedrag realiseren voor 1 juni 2018”.

Doelgroep

Als het goed is, weet jij wie jouw doelgroep is. Neem de tijd om aandachtig te bekijken wie jouw doelgroep op dít moment is, want het kan best zo zijn dat daar verschuivingen in zijn ontstaan. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met een nieuw assortiment of andere marketingacties die je hebt uitgevoerd. Als je erover uit bent wie jouw doelgroep is, dan kun je een duidelijke doelgroep omschrijving opstellen, zodat je precies weet wie je wil bereiken en waar je hen kunt vinden.

Instrumenten

Om zowel jouw doel als doelgroep te bereiken, hebben we instrumenten en een planning nodig. In de planning beschrijf je voor het aankomende jaar wat je wil doen en hoe je dit gaat bereiken. Een planning is een richtlijn en deze kun je altijd bijschaven.

Social Media

Om jouw doelgroep op social media te bereiken, moet je weten waar ze zich bevinden. Richt je je op de zakelijke markt? Dan is het verstandig om jouw LinkedIn zo nu en dan een update te geven. Wanneer je je op de consumentenmarkt richt waarbij de doelgroep vaak actief is op Facebook, dan kun je ervoor kiezen Facebook campagnes in te zetten om jouw doelgroep te bereiken.

Bloggen

Bloggen is nog steeds enorm populair, ook voor bedrijven. Er zijn vele grote concurrenten die dezelfde producten aanbieden, misschien zelfs tegen een lagere prijs, maar als jij een persoonlijke band kunt creëren tussen jouw bedrijf en (potentiële) klanten, dan sta jij een stapje voor. Door te bloggen kun je dit bereiken, laat ook eens iets achter de schermen zien, schrijf een persoonlijk artikel of doe een voorstelrondje zodat de klanten weten met wie ze te maken hebben. Probeer je ook in te leven in de bezoeker, wat zou jij willen lezen als je aan de andere kant van het scherm zat?

Marketingbudget

Een marketingbudget is niet geheel onbelangrijk, hoeveel wil en kun je uitgeven aan de marketing aankomend jaar? Hoe ga je dat budget verdelen en wat wil je daadwerkelijk terug zien? Aan een realistisch doel, hangt (meestal) een onderbouwd budget. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om meer te doen via social media en campagnes in te zetten, wil je een interview in een magazine? Vraag jezelf dan af welke stappen je moet ondernemen om dat te bereiken en hoeveel geld en tijd daar in gaat zitten. Wat wil je uiteindelijk bereiken met de marketingacties en hoe rendabel is de kans dat, dat gaat lukken?

Alles op een rijtje:

Wil jij van 2018 een top jaar maken?

  1. Bedenk SMART doelstellingen voor aankomend jaar
  2. Bepaal de actuele doelgroep en maak een doelgroep omschrijving
  3. Bekijk wat de concurrentie doet en speel daar op in
  4. Werk het marketingbudget uit en welke resultaten wil je terugzien?
  5. Maak een planning en actieplan
  6. JUST. GO. FOR. IT!
Beeld: Brooke Lark
2017-11-21T15:30:53+00:00

Leave A Comment